• fruits.gif
 • meot_slide0.jpg
 • meot_slide1.jpg
 • meot_slide2.jpg
 • meot_slide3.jpg
 • meot_slide4.jpg
 • meot_slide5.jpg
 • meot_slide6.jpg
 • meot_slide7.jpg
 • meot_slide7b.jpg
 • meot_slide8.jpg
 • meot_slide8b.jpg
 • meot_slide9.jpg

Az Európai Egyházak Konferenciája 14. nagygyűlésének üzenete minden tagegyházhoz

 


„Most tehát miért késlekedsz? Kelj fel, keresztelkedj meg, mosd le bűneidet, segítségül híván az Úr nevét.” (ApCsel 22,16)


2013. július 3–8. között Budapesten gyűlt össze az Európai Egyházak Konferenciája (EEK) nagygyűlése. A Krisztusba vetett hit által összekapcsolt testvérek vezérigéje az Apostolok cselekedeteiről írott könyvből származott: „Most tehát miért késlekedsz? Kelj fel, keresztelkedj meg, mosd le bűneidet, segítségül híván az Úr nevét” (ApCsel 22,16). Áldjuk az Urat ezért a lehetőségért, és köszönetet mondunk a magyar házigazda egyházaknak és a hivatalos szerveknek a vendégszeretetért és munkánk támogatásáért. A budapesti nagygyűlés fő feladata az EEK alkotmányának megújítása volt, kifejezve az ökumenikus párbeszéd elmélyítése iránti elkötelezettségünket és a látható egység munkálását Krisztusban, mely tanúságtétel Európa és az egész világ felé. A társadalmi és gazdasági válság hatásai minket sem kerültek el, de Isten kegyelméből és az EEK ötvenéves tapasztalatára építkezve a szervezet megújulása azt a bibliai felismerést tükrözi, miszerint

„az új bort új tömlőbe töltik, és akkor mindkettő megmarad.” (Mt 9,17b)

„Megvan az ideje az ültetésnek, és megvan az ideje az ültetvény kitépésének.” (Préd 3,2)

Az előző nagygyűlést 2009-ben tartottuk a franciaországi Lyonban: akkor ültettük el az EEK megújulásának reménységét. Az intenzív budapesti tanácskozást követően most alkotmányos megújulást ünnepelhetünk, mely megalapozza egy hatékony és korszerű ökumenikus szervezet jövőjét. Itt az idő, hogy missziói lendülettel szolgáljuk testvéreinket Európában és az egész világban, választ adva a körülöttünk élők spirituális igényeire. Európa lakói kétségbeesett és reménytelen helyzetekkel szembesülnek, és több millió fiatal keresi a helyét a társadalomban. Keresztény felelősségünk és alázatunk nyomán szeretnénk felemelni a szegényeket és elnyomottakat, megszólítva azokat, akik hiába várnak az szükségleteikre választ adó tettekre és egy szebb jövő reménységére.


Felhívunk minden, európai országokban működő egyházat, hogy erősítse meg ökumenikus kapcsolatrendszerét a Krisztusban velünk összekapcsolt testvéreink iránti tisztelet és elfogadás jegyében. Az Európai Egyházak Konferenciája a jövőben is nyitott fórumot kínál a kontinensen működő egyházak és partnerszervezetek együttműködése számára.


Erősítsük meg az EEK küldetését: tanúskodjunk az evangéliumról és gyakoroljuk a diakóniát az európai közösségben, amint azt már az Ökumenikus Charta is kifejezte. A 2001-ben elfogadott európai ökumenikus irányelv szerint
„azon munkálkodunk, hogy létrejöjjön az emberséges és szociálisan érzékeny Európa, ahol érvényesülnek az emberi jogok és azok az alapértékek, amit a béke, az igazságosság, a szabadság, a türelem, az esélyegyenlőség, valamint a szolidaritás jelentenek.” (7. cikkely, fordította dr. Békefy Lajos)


„változzatok meg értelmetek megújulásával” (Rm 12,2)

Hívásunk arra szól, hogy „az evangéliumhoz hűen keressük az egyház küldetéséhez való közös hozzájárulásunk lehetőségét, az emberi élet és az egész emberiség létének védelmében” (új EEK alkotmány). Minden keresztény egyház tagjait hívunk ebben a küldetésben való részvételre, az emberi méltóság tisztelete, a vallásszabadság, valamint a gazdasági, társadalmi és környezeti igazságosság szem előtt tartása mellett. Hisszük, hogy feladatunkat csak bűnbánattal és a Jézus Krisztusban való személyes belső átalakulás révén tudjuk betölteni.
Az átalakulás szolidaritásra is hív. Megerősítjük keresztény elhívásunkat az idegenek befogadására, hogy vendégszeretetet és fedelet nyújtsunk az ínségben élőknek. Hangsúlyosabbá kívánjuk tenni a keresztény tanúságtételt a szekularizálódó Európában. Enyhítjük az elnyomottak szenvedéseit, törekszünk az igazságra, építjük a megbékélést és ápoljuk a békét. Most különösen is imádkozunk a Közel-Keleten élő testvéreinkért.

„Kelj fel” (ApCsel 22,16)


A „Most tehát miért késlekedsz?” kérdésre azonnal választ kapunk az Apostolok cselekedeteiről írott könyvben: „Kelj fel … segítségül híván az Úr nevét”. A határozott felszólítás arra hív, hogy ne várjunk, hanem menjünk, és teremjük a Szentlélek gyümölcseit – itt és most. Most, amikor felkelünk és elindulunk Budapestről, magunk mögött hagyjuk a reménytelenség és a döntésképtelenség érzéseit. Az átalakulás lelkét visszük magunkkal, reménységgel tekintünk spirituális életünk megújulása, a közös ökumenikus úton járás, a látható egység felé való törekvésünk, etikai és politikai szerepvállalásunk és az egész teremtett világ felé. Mindezt nem a magunk erejéből tesszük, hanem a Krisztus lelke által, aki azt mondja:


„Íme, újjáteremtek mindent” (Jel 21,5).

Fordította: Pap Kinga Marjatta
külügyi referens

 

 


„Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet örökségül választott.” 

(Zsolt 33,12)

 

Szeretettel meghívjuk 2017. augusztus 19-én, szombat 18 órára A Budai Református Egyházközség templomába

1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 3. állami ünnepünk előestéjén, ökumenikus közösségben megrendezésre kerülő

 ÜNNEPI ISTENTISZTELETRE

 
Steinbach József elnök     Dr. Fischl Vilmos főtitkár


Budapest, 2017. július hó

 

A meghívó letöltése: pdf, doc

A Liturgia letöltése: pdf

 

 

Tisztelt Érdeklődők!


A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Szociáletikai Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös konferenciát szervez „Az igazságos háború elvétől az igazságos békéig” címmel, ami 2017. szeptember 20-án, szerdán 9:00-14:00 óra között lesz a MEÖT székházban (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 3.).


A részvételi szándék jelzését az alábbi elérhetőségen várjuk szeptember 18-ig:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSflAyaOLVhJpns29kw6oiKEc7wLkZ_
nYX3v6Y5u9icioGQ5_Q/viewform?c=0&w=1&includes_info_params=true


Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Az igazságos háború elvétől az igazságos békéig c. konferencia előadásvázlatai.

Az igazságos háború elvétől az igazságos békéig c. konferencia meghívó

 

 

 

 

ÁLLÁSHIRDETÉS


A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) gondnoki állást hirdet házaspár részére 2017. szeptember 1-i kezdéssel.

A gondnoki álláshoz szolgálati lakás is tartozik, a rezsiköltséget a MEÖT fizeti.

A részletekről érdeklődni lehet Dr. Fischl Vilmos főtitkárnál (06-30/245-4741) és jelentkezni lehet fényképes önéletrajzzal az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 

Játszani, szurkolni együtt szeretetben

Szeptember 26-án, kedden délelőtt tartották meg a REFO 500 Zákeus Kupához kapcsolódó sajtótájékoztatót a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) épületében. A Zákeus Kupa a reformáció emlékévének egyik legizgalmasabb sporteseménye, amelynek keretében a katolikus papi futballválogatott és a protestáns felekezetek lelkészválogatottja mérkőzik meg egymással, október 8-án, a felcsúti Pancho Arénában.

A REFO 500 Zákeus Kupa beharangozó sajtótájékoztatóját Béres L. Attila, a rendezvény ötletgazdája nyitotta meg köszöntő szavaival, aki elmondta, hogy a még október 8-ig hátralévő számos teendő ellenére nagy a közös öröm, mivel az ellentétek hangsúlyozása helyett Isten dicsérete áll a barátságos mérkőzés középpontjában, ez a meccs lényege. 

Az eseményen Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa is jelen volt, aki rövid beszédében emlékeztette a jelenlévőket, hogy a reformáció 500 éves jubileumi esztendejének egyik fontos jelmondata, hogy „a reformáció megmozgat”. Ezért is nagy öröm számunkra a meccs, mivel a Reformáció Emlékbizottságnak már több sporttal is kapcsolatos rendezvénye és programja valósult meg eddig. Az öröm, a közösség öröme, örülünk, hogy katolikus testvéreinkkel együtt játszhatunk. A bizottság szívesen állt a mérkőzés támogatóinak sorába. – mondta a miniszteri biztos. A programon Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, valamint Wollein Judit, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia VIP menedzsere is részt vett.

A tájékoztató keretében Béres L. Attila a mérkőzés kupáját is bemutatta, valamint két leendő játékos is jelen volt, Abloczy Áron, református lelkész és Miklós Hunor, teológus, akik egy rögtönzött bemutatót is tartottak az esemény keretében.    

A 2x30 perces labdarúgó mérkőzés a Reformáció Emlékbizottság, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT), illetőleg öt tagegyháza (a református, az evangélikus, a baptista, a metodista és a pünkösdi egyház), valamint a magyar katolikus egyház által támogatott rendezvény. A Refo 500 Zákeus Kupa-mérkőzésre a belépés díjtalan, a kísérőprogramokkal keretezett focimeccset a bejáratnál elhelyezett perselyekbe tett adományokkal lehet támogatni. A REFO 500 Zákeus Kupa helyszíne felcsúti Pancho Aréna lesz. A mérkőzés 2017. október 8-án, vasárnap délután 15 órától kezdődik.

 

Joomla templates by a4joomla