Kedves Testvérem!

Örömmel értesítem, hogy már javában zajlanak a 2018. évi Világimanap előkészítő munkálatai. A 2018. évi programot a Suriname-i asszonyoknak köszönhetjük, akik a „Mindaz, amit Isten alkotott, nagyon jó!” (szranan nyelven így hangzik: A heri grontapu di Gado meki bun doro, dóro!) mottóval ellátott liturgiában az Isten által ránk bízott, teremtett világ iránti felelősségünkre, a környezetvédelem fontosságára hívják fel a világ figyelmét a Teremetés könyvének 1-31. igeversei alapján.

Suriname, avagy másik nevén Holland-Guyana, a dél-amerikai kontinens északi részén fekvő, magyarországnyi méretű kis állam, amelynek népességszáma alig haladja meg az 500.000 főt, s majd’ ugyanennyi a külföldön élő suriname-iak száma. Ezzel a népsűrűséggel a világ legritkábban lakott térségei közé tartozik, ugyanakkor az egyik legszínesebb etnikai és vallási összetételű állam, ahol a különböző gyökerű népcsoportok békességben, jól megférnek egymás mellett. Az ország különlegessége az is, hogy területének 94%-át esőerdők borítják, ezért nevezik a ’világ tüdejének’ is. Sajnos azonban a természeti kincsek – bauxit, arany, gyémánt, kőolaj - iránti emberi kapzsiság, és a globálisan szűkülő ivóvíz készletek egyre súlyosabb mértékű környezetkárosításhoz, pl. higanymérgezéshez, vezetnek.

A suriname-i nők felemelik hangjukat, hogy emlékeztessenek minket: az első 5 napon Isten minden szükséges dolgot megteremtett, még az ember előtt és minden a helyére került a teremtettségben. Az állatvilághoz hasonlóan az emberiség is megkapta Isten áldását, de küldetést is: legyetek felelősségteljesek, legyetek jó sáfárok, védjétek és gondozzátok Isten teremtett világát. Csakis azért vagyunk értékesek, mert Isten szeret bennünket, de a Teremtő elszámoltat bennünket azzal, hogy hogyan viseljük gondját a ránk bízott természetnek és a földi teremtményeknek. Nem lehetünk gondatlanok és pazarlók. Itt az ideje komolyan elgondolkodnunk azon, hogy mit is tettünk eddig a teremtett világgal. Mit tehetünk a helyreállításáért? Tudatában vagyunk-e annak, hogy mi is részei vagyunk Isten tökéletes teremtésének?

Magyarország élen jár a teremtett világ iránti felelősségvállalásban. A Magyarországi Református Egyház 2012-ben indított el egy önkéntes teremtésvédelmi, környezettudatos programot (www.okogyulekezet.hu) magyar gyülekezetek és egyházi intézmények számára. A kezdeményezés ökumenikus szemléletű, az ECEN (Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat) keretén belül született. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsán belül működik az ún. Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport, amely többek között az őszi Teremtés Hetének programját készíti elő.

A 2018. évi Világimanapra való felkészülést már megkezdtük, amelyről folyamatosan teszünk közzé információkat a Facebook-oldalunkon. A legfrissebb hírekért, aktualitásokért kérjük, látogasson el oldalunkra és hívja meg minél több érdeklődő ismerősét, gyülekezeti tagjokat, hogy könnyebben kommunikálhassunk:

https://www.facebook.com/vilagimanap/

Továbbra is köszönettel vesszük az Önkéntes segítők jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának az előkészületekbe. Ha kedvet érez ahhoz, hogy zenei téren, kreatív dekorációban vagy éppen gasztronómiai téren csapatunkat erősítse, akkor írjon nekünk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

 

Életére és munkájára Isten áldását kívánom!


Szederkényi Kornélia

MEÖT Női Bizottság / Világimanapi Munkacsoport

Joomla templates by a4joomla