• fruits.gif
 • meot_slide0.jpg
 • meot_slide1.jpg
 • meot_slide2.jpg
 • meot_slide3.jpg
 • meot_slide4.jpg
 • meot_slide5.jpg
 • meot_slide6.jpg
 • meot_slide7.jpg
 • meot_slide8.jpg
 • meot_slide8b.jpg
 • meot_slide9.jpg

„Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek…” Zsolt 96,3


Október a reformáció hónapja


A Nemzet és Isten népe évében, melyet az Ökumenikus Tanács meghirdetett, kiemelkedik a társadalom Istennek való szolgálata az Október a reformáció hónapjában (Zsolt 96,3).
A nemzeti hovatartozás számunkra, keresztyén emberek számára nemcsak a társadalmunkban betöltött szerepünket jelenti, hanem egyfajta közösséget Istennel is. Igyekszünk így gondolkodni és ezt továbbadni, utódainkat, gyermekeinket is a helyes nemzeti öntudatra nevelni.
A Zsoltáros gondolata minket is elgondolkodtat, hogyan beszélek nemzetemről? Vajon képes vagyok-e arra, hogy saját nemzetemnek érdekét pozitívan képviseljem? Ebben a folyamatban segít nekünk Jézus Krisztus is, hiszen Ő képes volt a tisztán látásra.
A keresztyén ember élete része Isten népének, annak az egésznek, amely megtestesül a keresztyén közösségekben. Az Isten népéhez tartozva különös felelősségünk van a társadalomban. Keresztyén emberként ugyanis a Szentírás értékrendje alapján éljük életünket gyülekezetünk, társadalmunk, nemzetünk életében.
Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Isten is hív bennünket, és az isteni hívásra adott válaszunk az engedelmességben kell, hogy megmutatkozzon. A hit által pluszerőt kapunk, amely átvezeti életünket a holtpontokon. A reformáció és az Isten igéjének való engedelmes önátadás a XVI. században kéz a kézben járt, ugyanakkor mai életünk krisztusi reformációjának, megújulásának mindennapos élménye is lehet. Ez a szerves összefüggés is indokolja, hogy 2016-ben az Október a reformáció hónapja rendezvény főtémáját az Ökumenikus Tanács a Zsoltárok könyvéből választotta.
Benne van ebben a választásban az egymásra való odafigyelés és az isteni gondviselés is. De benne van a személyes felelősségérzet is, illetve az annak felkeltésére való igyekezet. A XVI. századi reformáció elkötelezett, neves és névtelen híveit prófétai belső tűz indította, s ők egyszerre vállalták az isteni megszólítottságot és a megszólítottság elfogadását.
Felelősségteljes elkötelezettségre, odaadásra van nagy szükség nyilván ma is kinek-kinek a maga kis világában és egyéni képességei szerint. Az Október a reformáció hónapja rendezvénysorozat ebben az esztendőben a következő témát kívánja hirdetni: Nemzet és Isten népe.

A sorozat főbb állomásai a következők.

•    Október 1-jén, szombaton 18 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődnek a rendezvények Budapesten, a Kálvin téri református templomban, zenés istentisztelet keretében. A megnyitó jó alkalmat ad – a főtéma megfontolásán túl, illetve ahhoz kötődően – a fenntartható életformára hívó üzenet kifejtésére, annál is inkább, hiszen ebben az időszakban egyházaink sokfelé a teremtésvédelem hetét ünneplik.
•    Október 1-2, (szombat-vasárnap) 10 órától – szintén a reformációs események részeként – csatlakozunk területi női találkozónkkal Budapesten a Jégpalotában megrendezésre kerülő Linda Dillow Női Konferenciához, melynek fő témája Álarc nélkül. Előadók: Linda Dillow, Jessica Crisp, Darlene Kordic
További részletek: http://lindadillowkonferencia.hu/
•    Október 9-én, vasárnap 17 órakor a budaörsi református gyülekezetben a reformáció hónap részeként ökumenikus istentiszteletet tartunk, melyen igét hirdet Gáncs Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke. Tagegyházaink missziói bizottságának lelkészei is szolgálnak az istentiszteleten.

•    Október 16-án, vasárnap 17 órakor kezdődik a szokásos ünnepi reformációi gála a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A gazdag programban – egyebek mellett –a Református Központi Kórus, a Jobbágy család vonós négyes együttese, valamint Markó Botond és barátai szolgálatában gyönyörködhetünk. Fő előadásra Dr. Trócsányi László igazságügy miniszter urat kértük. Előadásának címe: „A reformáció és rend”. Műsorukkal az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium diákjai mutatkoznak be. Köszöntőt mond Steinbach József püspök, az Ökumenikus Tanács elnöke. A házigazda Bényi Ildikó lesz.
•    Október 30-án, vasárnap 17 órakor a budapesti Dózsa György úti AGAPÉ Pünkösdi Gyülekezetben lesz az országos reformációi istentisztelet. Igét hirdet Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában az ökumenikus tanács tagegyházainak főpásztorai szolgálnak.
•    Október 31-én, szombat 17 órakor ünnepi megemlékezést tartunk a budapesti Reformációi emlékparkban (Bajza utca és Városligeti fasor sarka). Ezen az Üdvhadsereg fúvószenekara szolgál. Ünnepi beszédet Dr. Huszár Pál a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Világi Elnöke mond. Imádságot Steinbach József, az Ökumenikus Tanács elnöke mond, s a megjelent egyházi vezetők áldást mondanak.

Szeretetteljes bizalommal buzdítjuk a gyülekezeteket, intézményeket és szervezeteket, hogy lehetőleg profiljuknak megfelelően, de nem kizárólagosan e főtémához kapcsolódva szervezzék meg a maguk helyi programját/programjait, s erről a lehető legrövidebb időn belül szíveskedjenek tájékoztatást küldeni a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3. Telefon/fax: 1/371-2690; 1/371-2691; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A hozzánk beérkező programok listáját közzétesszük honlapunkon, és részvételre buzdítunk.

Bizalommal kérem, hogy az október 16-án, vasárnap 17 órakor az Urániában megrendezendő ünnepi gálára – tekintettel az intézmény befogadóképességére – a jegyeket szíveskedjenek megrendelni, valamint jegyenként 500 Ft/fő adományt is remélünk legkésőbb szeptember 20-ig a fenti elérhetőségek egyikén.

Az Október a reformáció hónapja rendezvénysorozat programjain minden érdeklődő imádságos, aktív részvételét kérjük, a jegyigényről és a helyi programokról a tájékoztatást bizalommal várjuk.

Dr. Fischl Vilmos
főtitkár

Joomla templates by a4joomla