• fruits.gif
 • meot_slide0.jpg
 • meot_slide1.jpg
 • meot_slide2.jpg
 • meot_slide3.jpg
 • meot_slide4.jpg
 • meot_slide5.jpg
 • meot_slide6.jpg
 • meot_slide7.jpg
 • meot_slide8.jpg
 • meot_slide8b.jpg
 • meot_slide9.jpg
 • meot_slide10.jpg
 • meot_slide11.jpg
 • meot_slide12.jpg
 • meot_slide13.jpg

„…változzatok meg értelmetek megújulásával…”  (Róm 12,2)


Október a reformáció hónapja


A „Reformáció és megújulás” évében, melyet az Ökumenikus Tanács meghirdetett, kiemelkedik a megújulás lehetősége az Október a reformáció hónapjában (Róm 12,2).

A megújulás számunkra, keresztyén emberek számára azért fontos, mert a bűn következtében újra és újra megkísért bennünket a Sátán. Ebben az évben ezért különösen figyelnünk kell arra, hogy átgondoljuk a reformáció értékeit és azok mai korra való értelmezését. 

Pál apostol gondolata minket is elgondolkodtat, hogyan változzon meg az értelmünk? Vajon képes vagyok-e arra, hogy megváltoztassam a megszokott életemet? Ebben a folyamatban segít nekünk Jézus Krisztus is, hiszen Ő képes volt a tisztánlátásra és az emberek megváltoztatására.

A keresztyén ember élete Istennel van összekötve és része annak az egésznek, amely megtestesül a keresztyén közösségekben. Keresztyén gyülekezetünkben különös felelősségünk van a társadalomban. A Krisztust követő ember ugyanis a Szentírás értékrendje alapján éli életét, a gyülekezetben, a családban, és a társadalomban.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Isten is hív bennünket, és az isteni hívásra adott válaszunk az engedelmességben kell, hogy megmutatkozzon. A hit által pluszerőt kapunk, amely átvezeti életünket a holtpontokon. A reformáció és az Isten igéjének való engedelmes önátadás a XVI. században kéz a kézben járt, ugyanakkor mai életünk krisztusi reformációjának, megújulásának mindennapos élménye is lehet. Ez a szerves összefüggés is indokolja, hogy 2017-ben az Október a reformáció hónapja rendezvény főtémáját az Ökumenikus Tanács a Rómaiakhoz írt levélből választotta.

Benne van ebben a választásban az egymásra való odafigyelés és az isteni gondviselés is. De benne van a személyes felelősségérzet is, illetve az annak felkeltésére való igyekezet. A XVI. századi reformáció elkötelezett, neves és névtelen híveit prófétai belső tűz indította, s ők egyszerre vállalták az isteni megszólítottságot és a megszólítottság elfogadását.

Felelősségteljes elkötelezettségre, odaadásra van nagy szükség nyilván ma is kinek-kinek a maga kis világában és egyéni képességei szerint. Az Október a reformáció hónapja rendezvénysorozat ebben az esztendőben a következő témát kívánja hirdetni: Reformáció és megújulás.

A sorozat főbb állomásai a következők.

Október 1-én, vasárnap 18 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődnek a rendezvények Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban, zenés istentisztelet keretében. A megnyitó jó alkalmat ad – a főtéma megfontolásán túl, illetve ahhoz kötődően – a fenntartható életformára hívó üzenet kifejtésére, annál is inkább, hiszen ebben az időszakban egyházaink sokfelé a teremtésvédelem hetét ünneplik.

Október 7-én, szombaton 10 órától Területi női találkozót szervezünk. Gyülekezés a kecskeméti Evangélikus Templomnál (6000 Kecskemét, Szabadság tér 3.). Fő téma: Reformáció és megújulás. Szüntelen változás. „…változzatok meg értelmetek megújulásával…”  Róm 12,2.

Október 8-án, vasárnap 17 órakor az Alsódabasi református templomban (2370 Dabas, Bajcsy-Zsilinszky u. 8. sz.) a reformáció hónap részeként ökumenikus istentiszteletet tartunk, melyen igét hirdet Pataky Albert, pünkösdi egyházelnök, MEÖT alelnöke. Tagegyházaink missziói bizottságának lelkészei is szolgálnak az istentiszteleten.

Október 29-én, vasárnap 17 órakor az Újpesti Baptista Gyülekezetben (1043 Budapest, Kassai u. 26.) lesz az országos reformációi istentisztelet. Igét hirdet Pataky Albert, pünkösdi egyházelnök, a MEÖT alelnöke. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában az ökumenikus tanács tagegyházainak főpásztorai szolgálnak.

Október 31-én, kedden 17 órakor ünnepi megemlékezést tartunk a budapesti Reformációi emlékparkban (Bajza utca és Városligeti fasor sarka). Ezen egy fúvószenekar fog szolgálni. Ünnepi beszédet Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára tart. Imádságot Steinbach József, az Ökumenikus Tanács elnöke mond, valamint a megjelent egyházi vezetők áldást mondanak.

Szeretetteljes bizalommal buzdítjuk a gyülekezeteket, intézményeket és szervezeteket, hogy lehetőleg profiljuknak megfelelően, de nem kizárólagosan e főtémához kapcsolódva szervezzék meg a maguk helyi programját/programjait, s erről a lehető legrövidebb időn belül szíveskedjenek tájékoztatást küldeni a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3. Telefon/fax: 1/371-2690; 1/371-2691; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A hozzánk beérkező programok listáját közzétesszük honlapunkon, és részvételre buzdítunk.


Az Október a reformáció hónapja rendezvénysorozat programjain minden érdeklődő imádságos, aktív részvételét kérjük, a jegyigényről és a helyi programokról a tájékoztatást bizalommal várjuk.


Dr. Fischl Vilmos főtitkár

 

 

Joomla templates by a4joomla