• slide00.jpg
 • slide01.jpg
 • slide02.jpg
 • slide03.jpg
 • slide04.jpg
 • slide05.jpg
 • slide06.jpg
 • slide07.jpg
 • slide08.jpg
 • slide09.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg

Beszámoló a Nemzetközi Világimanapi Konferenciáról

(2022. június 16-18.)

New heart, new mind, called to hope.

Köszönjük a lehetőséget, hogy az Ökumenikus tanács Női Bizottsága delegált mindkettőnket erre a konferenciára. A koronavírus miatt ez a konferencia sajnos nem Skóciában került megrendezésre, így a személyes találkozások elmaradtak. A Zoom segítségével azonban mégis három napon keresztül együtt lehettünk, elvégezhettük a szükséges feladatokat, és együtt készülhettünk a következő évi imanapi istentiszteletre.

Minden nap délután 3-és 6 óra között zajlottak a megbeszélések. Az első nap A skót bizottság zenei köszöntőjével kezdődött, majd üdvözletekkel folytatódott az alkalom. A skót imanapi bizottság tartotta a nyitó istentiszteletet.

Ezután következett az első plenáris ülés, melyen a jelentések meghallgatása után a szavazati joggal rendelkező delegátusok megszavazták az előterjesztett javaslatokat. Majd következett a pénztáros megválasztása, és új elnököt választottunk a világimanapi mozgalom élére Joyce Larko Steiner (WDP Committee: Ghana Church Denomination: Anglican) személyében, aki Laurence Gangloffot (Franciao.) váltotta. Búcsúzott a főtitkár, Rosangela Oliveira, aki helyett Kathy N. vette át a stafétát. Szavazás volt arról is, hogy minden évben január 31-ig a nemzeti bizottságok átutalják a központnak a beérkező adományok 5 %-át, hogy megfelelő fedezete legyen a munkának. Közös imádsággal ért véget az első nap.

A második nap a régiók találkoztak. Az európai régió küldött gyűlésén vettünk részt. Minden ország küldötte beszámolt a helyi bizottság munkájáról, új kezdeményezésekről. A koronavírus okozta új helyzet extra megoldásokat igényelt, de többnyire új emberek is be tudtak kapcsolódni az online megoldás által. Bosznia-Hercegovina első ízben rendezte meg az imanapot a horvát bizottság segítségével. Itt került elő az a kérdés is, hogy melyik országnak ki az imapartnere. Nekünk Skócia és Horvátország. Jó lenne ezt komolyabban venni. A beszámolók alapján általános volt a vélemény, hogy hiányoznak a fiatalok a mozgalomból, hívni kell őket és tovább kell adni a stafétát. Majd itt is választások következtek. A regionális koordinátorok megbízása lejárt, így az 5 jelentkezőből két személyt kellett megválasztani, ami már az első körben sikerült. Tóth Edit Romániából és Senka SestakPeterling (aki eddig is az egyik koordinátor volt) Horvátországból kaptak bizalmat a következő 5 évre.

A harmadik nap ismét plenáris ülés keretében voltunk együtt online. A nyitó meditáció után Ulrike Bechmann német, és Viola Raheb palesztín teológusok vezettek be minket a következő évi és a 2024. évi imanap bibliai szakaszának értelmezésébe dialógus bibliatanulmány formájában, melynek címe: Not without the others volt. Ez a bibliatanulmány a Tajvan és Palesztína által megírt istentiszteleti rendhez kapcsolódik. Ezután a Tajvanon élő asszonyok által készített országbemutatót nézhettük meg.

A következő blokkban a fiatal küldöttek kaptak hangot. Rövid videókon keresztül mutatkoztak be és mondták el álmukat a világimanap jövőjéről. Nem maradtak el az ökumenikus üdvözletek az Egyházak világtanácsa szervezete és más szervezetek részéről. Ezután a Writing group számolt be döntéseikről, hogy a következő periódusban milyen bibliai témák, szociális és ökológiai kérdések kerülnek fókuszba, majd megnevezték a témákat, igehelyeket és az istentiszteletek előkészítésére felkért országokat 2027-2031 között. Ez a világimanap honlapján részletesen olvasható. 2027-ben centenáriumi ünnepségre készülünk, amikor is központilag kerül megírásra az istentisztelet, mivel 1927 óta folyamatos az egész világon a közös imádság március első hétvégéjén. erre az évfordulóra lehet készülni, különböző javaslatokkal.

A záró istentiszteletet a kanadai imanapi bizottság készítette elő, együtt énekeltünk, imádkoztunk, és búcsúztunk a mihamarabbi személyes találkozás reményében.

Gerőfiné dr. Brebovszky Éva és Gerőfi Anna
delegáltak

Budapest, 2022. június 30.

 

Beszámoló letöltése: pdf

 

 

Joomla templates by a4joomla