• slide00.jpg
 • slide01.jpg
 • slide02.jpg
 • slide03.jpg
 • slide04.jpg
 • slide05.jpg
 • slide06.jpg
 • slide07.jpg
 • slide08.jpg
 • slide09.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg

 

Laurence Gangloff-nak (WDPIC) a Világimanap elnöknőjének köszöntője


Először is, nagy szeretettel köszöntök minden kedves Testvéremet a 2020-as Világimanapra készülve.

Az alap bibliai textus a 2020-as imanapra, a János evangélium 5. része, melyben Jézus ezt mondja a 38 éve beteg embernek:” Kelj fel, vedd az ágyadat és járj..”. A 38 éve beteg embernek nem volt reménysége. Ott feküdt közel a tó partjához, tudván, hogy esélye sincs arra, hogy a vízben meggyógyuljon. Jézus ezt kérdezte tőle: „Akarsz-e meggyógyulni? Ő nem logikusnak tűnő módon válaszolt: „ Igen, természetesen!”, hanem ehelyett elkezdte először is magyarázni a problémáját, hogy nincs embere, aki segítene neki a vízbe belépni.

A Samáriai asszonynak Jézus az élő vizet adta volna (János 4,10), de ennek az embernek azt mondta:” Kelj fel, vedd… és járj.” (János 5,8)
Párhuzamot kell látnunk a 2020-as Világimanap címe között, amelyet a Zimbabwei asszonyok adtak, és a Józsefhez intézet angyali üzenet között is, melyet a Máté evangéliumában olvashatunk, így hangzik: „Ne félj… (Máté 1,20)” Kelj fel…vedd és menekülj…” (Mt. 2,13)
Lássuk meg a párhuzamot ezekben a bibliai történetekben és napjaink híreiben is. Beirut- tól Hong Kong-ig, Párizstól Betlehemig az emberek az utcán vannak és tüntetnek. Nők és férfiak feketébe öltözve csütörtökönként szolidaritást vállalnak a nőkkel és „NEM” et mondanak a nőket ért erőszakra. Gyermekek és fiatalok állnak az utcán és ordítják „ÁLLÍTSÁTOK MEG A FÖLD SZENNYEZÉSÉT ÉS ÉLJETEK FELELŐSEN”.
Mi a közös ezekben a történetekben? Növekvő szegénység, igazságtalanság , szenvedés és a jövőtől való félelem.

De mi van azokkal, akik nem tudják felemelni a hangjukat? Próbáljunk közel kerülni hozzájuk is és együtt, úgy imádkozni, ahogyan a Zimbabwei asszonyok biztatnak bennünket:


„ A világnak abból a szegletéből, ahol vagyunk felkelünk és járunk.
Mi Isten teremtményeiért felelősek vagyunk.
Segíts, hogy megtanuljuk egymást szeretni;
Adj kegyelmet és bölcsességet, hogy békességteremtőid lehessünk.”

„Ne félj” –fogadjuk most az angyal üzenetét ajándékként. Isten erősítsen meg abban, hogy az Ő békességteremtői lehessünk ebben a bajjal teli, felfordult világban.

Fogadjátok szívből jövő köszönetünket a barátságotokért, elkötelezettségetekért, imádságaitokért és az összetartozás, szolidaritás megéléséért.

Áldást kívánok mindnyájatok életére: Laurence Gangloff, WDPIC elnök

 

2020. január 30.

Angolból fordította: Dr.Domokos Zoltánné, református lelkipásztor, Miskolc

 

 

 

 

 

 2020. 02. 01. Előkészítő konferencia

Plakát letöltése: jpg

 

 

Világimanap 2020 – Zimbabwe

Világimanap előkészítő 2020. február 1., szombat 10:00 óra - MEÖT Székház


Kedves Testvérek!

Tisztelettel és szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Női Bizottságának világimanapi előkészítő konferenciájára.

„Kelj fel és járj!" (Jn 5,2-9)

Az előkészítő időpontja: 2020. február 1., szombat 10:00-15:00

Az előkészítő helyszíne: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3. (MEÖT Székház)

FONTOS! A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az alábbi címeken tudnak:

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Posta: 1117 Budapest, Magyar Tudósok krt. 3.

A 2020-as Világimanap anyaga elérhető és letölthető itt az oldalon!

 

 

 

Szinte teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés, alig lehet ráismerni

A világ egyik leglátványosabb természeti kincsét az eltűnés veszélye fenyegeti.

A globális felmelegedés hatására drámai kiszáradásnak indult a Viktória-vízesés, a Zambézi folyó ikonikus látványossága. A térséget már jó ideje aszály sújtja, így nem kizárt, hogy hamarosan teljesen el is tűnik.

A Sky News szerint míg korábban burjánzó, zöld növényzet ölelte körül a vízesést, most leginkább a száraz sziklákban lehet gyönyörködni a környéken. A lezúduló víz hangját pedig már korántsem lehet olyan távolról hallani, mint korábban.

A Viktória-vízesés Zambia és Zimbabwe határán található. Fénykorában 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon, közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989 óta az UNESCO-Világörökség részeként nemzetközi védelemben is részesül. Kérdés, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy meg is maradjon természeti kincsként.

 Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/

 


AZ ASZÁLY MIATT VADÁLLATOK EZREIT TELEPÍTIK ÁT ZIMBABWÉBAN


A nemzeti parkok igazgatóságának (Zimparks) szóvivője szerint 2000 impalát, 600 elefántot, 50 bivalyt, 40 zsiráfot, két oroszlánfalkát és afrikai vadkutyákat szállítanak át az ország délkeleti részén fekvő Save Conservancy rezervátumból három másik védett területre, ahol kevésbé súlyos a helyzet.

Az akció az esős évszak kezdetével, várhatóan november közepén indul, amikor kizöldülnek a rétek és a fák a csapadékosabb rezervátumokban. Ez lesz az eddigi legnagyobb vadállatmentés Zimbabwe történelmében – írja a phys.org tudományos hírportál.

Kelet-Afrika többi részéhez hasonlóan Zimbabwét is már évek óta aszály sújtja, amelyet súlyosbít a klímaváltozás is. A térségben a sokévi átlagnál magasabb a hőmérséklet, csapadék csak ritkán és egyenlőtlenül fordul elő.

 

Aszály és elefántok
Fotó: phys.org

Nehéz a helyzet Zimbabwe legnagyobb természetvédelmi területén, az északnyugaton fekvő Hwange Nemzeti Parkban is, ahol az utóbbi két hónapban legalább 120 elefánt pusztult el, mert nem talált élelmet és ivóvizet. A nemzeti park artézi kutakból próbálja feltölteni az itatókat, e célból akár 400 méter mélyre is lefúrnak.

A szomszédos Botswana után Zimbabwéban él a világ második legnagyobb elefántállománya, 84 ezer példány. Szakértők szerint ez 28 ezerrel több, mint amennyi eltartására az ország alkalmas.

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/

 

 

Joomla templates by a4joomla