• slide00.jpg
 • slide01.jpg
 • slide02.jpg
 • slide03.jpg
 • slide04.jpg
 • slide05.jpg
 • slide06.jpg
 • slide07.jpg
 • slide08.jpg
 • slide09.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg

 

Látogatás a zalaszántói Béke-sztúpánál

2019. szeptember 18.


Szeptember 18-án Szentpétery Péter bizottsági elnök, Fischl Vilmos ökumenikus főtitkár és Szentirmai Róbert, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus magyarországi helynöke, bizottsági tag a Keszthelytől északra lévő zalaszántói Béke-sztúpához látogattak. A sztúpánál a ladákhi (Észak-India) származású szerzetesekkel, Drupon Jighettel és Drupon Lhunduppal, továbbá Takács Évával, a Buddha Béke Szentély Alapítvány fb-elnökével (Zalaegerszeg) és Móri György buddhista tanítóval (Budapest) találkoztak. A vendéglátók elmondták, hogy a sztúpa 1992-ben épült, és „Őszentsége, a 14. Dalai Láma” 1993-ban áldotta meg. Közösségük Magyarországon a tizenhetedikként, vagyis legutolsóként bejegyzett buddhista gyülekezet, a tibeti Drikung Kagyü ágazat követője. Két-háromszáz fő tart szorosabb kapcsolatot és jár rendszeres tanításra, de sokan olyanok is szívesen hallgatják a szerzeteseket, akik nem tagok.


Maga az építmény 30 méter magas, átmérője 24 méter. A lépcsővel szemben lévő Buddha-szobrot Koreából hozták. A sztúpa belsejében, kívülről nem láthatóan van az eget-földet összekötő életfa, imákkal, zászlókkal, gyöngyökkel telerakva, továbbá Buddha ereklyéje, eredeti csontdarabja is. A béke-sztúpák kerek alaprajzúak, nincs sarkuk, ezzel is a béke végtelenségét szimbolizálják, míg például a megvilágosodás-sztúpák négyszögletesek. A sztúpa szintjeit a bolygók keringésének irányában, azaz, az óramutató járásával megegyezően kell körüljárni. Körben összesen 50 réz imahenger van, mindegyikben egy-egy millió ima, mantra, az együttérzésről és jóságról szóló szöveg található, a hengerek menet közben való megforgatása működésbe hozza őket, mintha az ember mindet elmondaná. A vendégek megtekintették a 2014-ben átadott meditációs házat is, ahol a tanításokat és egyéb rendezvényeket tartják. Évente 40-50 ezer látogatójuk van, nyáron „nagyüzem”, hiszen a Balatonnál üdülők közül sokan eljönnek ide, ahol egészen más világ fogadja őket a hegytetőn. Két nagy ünnepük van, május-júniusban, a teliholdhoz kötődően Buddha születésnapja, ekkor kulturális bemutatót tartanak, ladákhi táncokkal, 4-500 résztvevővel. Ezen kívül a naptár szerinti újévet és a tibeti holdújévet is – utóbbi ideje január vége és március eleje között váltakozik – megünneplik.

 

A magyar vendéglátók elmondták, hogy számukra a sztúpa és környéke a béke szigete, a szerzetesekből sugárzik a béke és a jóság, szavaik és életük összhangban vannak. Drupon Jighet és Drupon Lhundup 2004 óta él Magyarországon, magyarul is jól megtanultak, és az állampolgárságot is megkapták. Úgy látják, hogy mindenki keresi a helyét, „mindenkinek külön útja, hogy buddha ˙(megvilágosodott) legyen”. Az embernek magában kell a boldogságot megtalálnia, más nem fogja helyette. „Nem az a fontos, hogy ki vagy, hanem találd meg a jót.” A buddhista gyakorlás lényege, hogy mindennapi gondolkodásunkat kell átalakítani. Ha az embernek sikerül az énhez való ragaszkodását (egóját) csökkentenie, akkor egyszer csak azt veszi észre, hogy mennyivel nyugodtabb, békésebb lett az élete. Ugyanakkor a Dalai Láma azt tanítja, hogy lehetőleg mindenki a saját vallásában erősödjön meg, és csak keveseknek kell Buddha követőivé lenniük, ha más nem segít.
A bizottsági tagok hazafelé Keszthelyen megtekintették a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Exarchátusa által fenntartott Család Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. Keszey Tivadar igazgató és felesége, Zsuzsanna mutatta be a mintegy nyolcvan tanulót befogadó, valóban családias hangulatú intézményt.

*

Köszönjük a szívélyes fogadtatást, a tájékoztatást, a jó hangulatú, őszinte beszélgetést. Európában a keresztény/keresztyén gondolkodásnak (is) át kellene hatnia a mindennapokat, ehhez pedig az embernek valóban csökkenteni kellene az önmagához, helyzetéhez való ragaszkodását (vö. Mt 10, Jn 3,30). Ha minél többen annyira megerősödnének kereszténységükben, hogy a világ zajában is egyszer csak azt vennék észre, mennyivel nyugodtabb és békésebb lett az életük (vö. Jn 14,25-16,33).

 

Szentpétery Péter
a Vallásközi Dialógus Bizottság elnöke

 

Joomla templates by a4joomla