• slide00.jpg
 • slide01.jpg
 • slide02.jpg
 • slide03.jpg
 • slide04.jpg
 • slide05.jpg
 • slide06.jpg
 • slide07.jpg
 • slide08.jpg
 • slide09.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg


Európai kitekintő

Hogyan készülnek a Világimanapra Európa szerte?


Írta: Dajka-Szederkényi Kornélia, 2019. február 18.
Forrás: https://vilagimanap.hu/


Két hét múlva ismét elérkezik március első péntekje, a Világimanap, amelyre már javában zajlanak az előkészületek a világ számos pontján. Mint ahogyan nálunk is megrendezésre került február 2-án a felkészítő konferencia, úgy más országokban is ősz óta, folyamatosan tartják meg ezeket az alkalmakat.
Az internetnek és a közösségi médiának köszönhetően, jóformán már megszűntek közöttünk a földrajzi távolságok, és néhány kattintással betekintést nyerhetünk abba, hogy ugyanazt a témát a különböző országok és kultúrák miként dolgozzák fel.


A világimanapi ráhangolódásnak fontos eleme az installáció, amely képletesen hozza elénk az adott évi témát. A dekorációban nem csak az adott ország jelképei jelennek meg, hanem számos utalás van benne az igei mondanivalóra. A világimanapi programnak része ugyan egy általános ajánlás a dekoráció elkészítését illetően, ezt azonban már az országok világimanapi munkacsoportjai tetszőlegesen alakítják úgy, hogy az befogadhatóbb legyen a saját kultúrájuk számára.


Albániában az asszonyok a szlovén zászlót jelenítették meg a padlóra terített textíliák segítségével, ráhelyezve a világimanapi plakátkép képeslapját. Mellette az asztalon oltárdíszt állítottak fel, központjában egy fakereszttel.

 

 

Anglia, Wales és Észak-Írország világimanapi bizottsága vetített képes tájékoztatót tartott. Szerény, de kifejező dekorációként, Szlovénia nemzeti virágával, azaz piros szegfűkkel teli kosarakat helyeztek el a kereszt tövében.

 

 

A szomszédos Ausztriában szigetszerű dekorációt készítettek. Ilyenkor a terem közepén színes textíliákból alkotnak egy szigetet, amelyen az adott országból származó konkrét tárgyakat és az országot bemutató nyomtatott képeket helyeznek el. Ezen a kis szigeten látható kép a tradicionális gibanica süteményről, ott hasal két kis barlangi gőte plüssfigurája, megbújik a matéria redői között egy cserép rozmaring és helyet kapott a kakas formájú országot bemutató térkép is. A kis szigetecske csúcsában egy asztalka áll, amely a vacsora asztalt szimbolizálja, rajta egy váza szegfűvel, rozmaringgal, olajjal, potica süteménnyel, mézeskaláccsal és egy tálban egy zsákocska pirani sóval.

 

 

A képek alapján úgy tűnik, hogy Franciaországban az asszonyok fantáziáját a szegfű ragadta meg. Mi ugyan elsőre a kreppapírból készíthető változatra gondoltunk, ők azonban csodaszép horgolt változatokra mutattak opciót. A szegfű motívuma felbukkan a piros mázas mézeskalácson is, mint az ország nevéből alkotott szójáték is – sLOVEenia.

 

 

Németországban az installációban is markánsan megjelenik a vendégvárás, ugyanis egy szépen megterített vacsoraasztal látható. Az asztali futó szerepét a nemzeti zászló színeit reprezentáló kék, piros és fehér színű szalagok töltik be. A szépen felhelyezett terítékek arra bátorítanak, hogy mi is asztalhoz üljünk, ahol ma esti vendéglátóink is jelen vannak a róluk kihelyezett fotók révén. Így egészen személyes és közvetlen lesz velük a vacsoraközösség. Mint az látszik, a hívogatás eredményes, a kis barlangi gőte ugyanis máris helyet foglalt a kép jobb alsó sarkán.

 

 

Románia német ajkú közösségeiben is javában zajlik a készülődés. A hölgyek nagyon kreatívan készítették el a plakátkép élethű mását, papírból megrajzolva és kivágva a jellegzetes népi hímzést. A teremben körben álló asszonyok az #OccupyHeaven kezdeményezés keretében, összekulcsolt kezeiket az ég felé tartva mondanak közös imádságot.

 

 

A 2019. év házigazdái Szlovénia asszonyai, akik az általuk megálmodott vendéglátás gazdagon terített asztalát készítették el. Mivel különösen büszkék és nagy becsben tartják a krajnai méheket, így természetesen nem hiányozhatnak a mézükből készített mézeskalács különlegességek sem. Érdemes kicsit alaposabban szemügyre venni a kép bal oldalát, amelyen az elmúlt évek-évtizedek világimanapjainak borítóképeiből készített kollázs látható. Nagyon szép vizuális megoldás ez annak kifejezésére, hogy az idei évben egy évszázadok óta tartó globális imafüzér legújabb gyöngyszemeivé válnak. 

Képek forrása: Facebook

 

 

 

Joomla templates by a4joomla