• slide00.jpg
 • slide01.jpg
 • slide02.jpg
 • slide03.jpg
 • slide04.jpg
 • slide05.jpg
 • slide06.jpg
 • slide07.jpg
 • slide08.jpg
 • slide09.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg

 

„A reformáció egy mag, amelyet Luther vetett el, és megváltoztatta a világot”


Reformációi Gálaestet tartott vasárnap a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa az Urániában. Az ünnepség a reformáció hónapja alkalmából megrendezett programsorozat központi eseménye volt, amelyen Nagy István agrárminiszter is beszédet mondott.

A rendezvény a 90. zsoltár eléneklésével kezdődött, majd a Koreai Presbiteriánus Egyház Nőszövetségi Énekkara lépett színpadra. Előadásuk után Steinbach József püspök, a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke mondta el köszöntőjét, amelyben Jézus Krisztus nagyságát és tisztaságát hangsúlyozta, aki által mi, bűnös emberek részesülhetünk a kegyelem ajándékában. Beszédét József Attila soraival zárta:

„az ember él
kenyeret eszik és remél
várja hogy elmuljon a tél
hogy egy padon a napba üljön
és fölpiruljon még a vér”Az egyházi elöljáró után a Collegium Musicum Debrecen fiatalokból álló kamarazenekara lépett színpadra, akik Händle-től és Bachtól játszottak zeneműveket.

Az est díszvendége Nagy István agrárminiszter volt, aki Reformáció és magvetés címmel tartott személyes élményekkel átszőtt előadást. Történetét gyermekkorától kezdte, kiemelve, hogy szülei, nagyszülei már egészen kicsi korától a hívő életre nevelték, ezért, ahogy ő fogalmazott: „legfontosabb családi örökségem az értékrendem lett”. Éppen ezért sorkatonai szolgálata során minden tiltás ellenére magával vitte Bibliáját, és amikor kérdezték, hogy ez valamiféle szolgálati szabályzat-e, akkor ő azt válaszolta: „igen, az én életem szolgálati szabályzata”, amire a mai napig így tekint. Felidézte egyetemi éveit is, amikor egyik tanára keményen rápirított, hogy döntse már el, hogy lelkész vagy agrármérnök szeretne-e lenni, mert a kettőt együtt nem lehet csinálni. Elmondta, ekkor született meg benne a gondolat, hogy igenis lehet hívőnek maradni egy polgári hivatás mellett, és a két szakma nem áll messze egymástól, hiszen „magvető a lelkész és a gazda is”, mind a kettőnél a konkoly együtt nő a búzával. – A reformáció is egy mag, amelyet Luther vetett el, és megváltoztatta a világot, többet adott, mint a 95 tézis – mondta a miniszter. Később Móricz Zsigmondtól idézett, és így fogalmazott: – Ahogyan az írót, úgy engem is meghatároz református hitem. Kiemelte, hogy a mai világban elengedhetetlenül fontos az, hogy Istennel együtt növekedjünk, mert ő az a jó gazda, aki éltet minket a gondviselés formájában. Zárógondolatában arra bátorította a jelenlévőket, hogy táplálják a beléjük ültetett magot, mert napjainkban igazán szükség van rá. Előadását egy buzdítással fejezte be: – Itt az ideje a Bibliánkat leporolni, Istennel szóba állni.

 


Nagy István agrárminiszter beszéde után közös éneklés és rövid szünet következett, majd az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola szolgált a színpadon.

Ezt követően átadták a Protestáns Újságírók Szövetségének Rát Mátyás-díját, amelyet idén Háló Gyula vehetett át. Utolsóként a Misztrál Együttes lépett színpadra Babits Mihály verseinek megzenésített változatával. Az est a Himnusz eléneklésével zárult.

Írta: Nádudvari Csenge / Fotó: Vermes Tibor
Forrás:
Református.hu: „A reformáció egy mag, amelyet Luther vetett el, és megváltoztatta a világot”

 

 

 

Reformáció gálaest magvetéssel és díjátadóval


Idén is megrendezte hagyományos reformációi gálaestjét a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT). Október 15-én kora este ezúttal is a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház adott helyet az alkalomnak.

A megjelenteket Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke köszöntötte, ünnepi beszéddel – reformáció és magvetés témában – Nagy István agrárminiszter készült. A kulturális, egyszersmind hiterősítő műsorban közreműködött a Koreai Presbiteriánus Egyház Nőszövetségi Énekkara, a Collegium Musicum Debrecen kamarazenekar, a Misztrál Együttes, valamint az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola gyermekkórusa és zenészcsapata.

Az alkalom keretében adták át a Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) által alapított Rát Mátyás-díjat. A kitüntetést idén Háló Gyula baptista lelkipásztor, a Békehírnök magazin főszerkesztője, a Magyarországi Baptista Egyház kommunikációs igazgatója vehette át Volf-Nagy Tündétől, a Prúsz nemrégiben megválasztott új elnökétől és T. Pintér Károly alelnöktől.

 

    


Fotó: Kalocsai Richárd
Forrás: Evangélikus.hu: Reformáció gálaest magvetéssel és díjátadóval

 

 

 


Reformációi gálaest az Uránia Nemzeti Filmszínházban –

Rát Mátyás-díjat kapott Háló Gyula baptista lelkipásztor


Október 15-én került megrendezésre az éves reformációi gálaest a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az alkalmon Nagy István mondott beszédet Reformáció és magvetés címmel, illetve énekelt a Koreai Presbiteriánus Egyház Nőszövetségi Énekkara, a Collegium Musicum Debrecen kamarazenekar, valamint a Misztrál Együttes.

 

   

 

Közösségünk képviseletében az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola gyermekkórusa és zenészei léptek fel, többek között megörvendeztetve a népes hallgatóságot a „Gyönyörű mind” kezdetű jól ismert énekkel.

Másik kiemelkedő érintettségünk, hogy a Protestáns Újságírók Szövetsége által alapított Rát Mátyás-díjat ebben az évben Háló Gyula baptista lelkipásztor vehette át. A méltatásban elhangzott, hogy számos más terület mellett a szószék is a média része, fontosabb üzenetünk pedig nem lehet, mint maga az evangélium. Testvérünk emelkedett szavakkal köszönte meg a díjat, és bátorított az igazság őszinte, folyamatos keresésére, vagy ahogy a tőle megszokott művészi tömörséggel megfogalmazta: „Nyugtalan elme, nyugodt lélek.” Szeretettel gratulálunk ezúton is testvérünknek, kollégánknak!

 

    

 

Forrás: Baptist.hu: Reformációi gálaest az Uránia Nemzeti Filmszínházban – Rát Mátyás-díjat kapott Háló Gyula baptista lelkipásztor

 

 

 

Október a Reformáció hónapja 2023

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

 

Tisztelt Lelkipásztor, Intézményvezető/Szervezetvezető Testvérem!
Kedves Gyülekezet! Kedves Közösség!

Ezúton is örömmel megerősítem, hogy Jézus mondja: „Akarom. Tisztulj meg!” (Mt 8,3b). Hittel tekintünk az Október a reformáció hónapja 2023 programsorozat megrendezése elé, ezzel is csatlakozva az Ökumenikus Tanács által meghirdetett Megtisztulás évéhez.


Nyitó istentisztelet – október 1.

Október a Reformáció Hónapja – 2023

Plakát letöltése: jpg / pdf 

Éneklap: pdf/nyomtatható pdf

 

 

Reformációi Gálaest – október 15.

Október a Reformáció Hónapja – 2023

Letöltés: jpg / pdf

Gálaest jegyigénylési űrlap: docx pdf

 Műsorlap: pdf

 

 

 

 

 

Tekintsük követendőnek Luther szorgalmát és munkabírását!

Ünnepi megemlékezést tartottak a Reformációi emlékparkban


Hagyományosan a reformációi emlékparkban tartott megemlékezéssel ért véget október 31-én este az idei Október a reformáció hónapja programsorozat a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A Budapest VII. kerületében, a Városligeti fasor és a Bajza utca kereszteződésénél található parkban összegyűlteket Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára köszöntötte, ünnepi beszédet Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője tartott.

Boldogok a béketeremtők


“Boldogok a béketeremtők!” – Végetért az idei Reformáció Hónapja. Az október 30-i ünnepélyes záróistentiszteleten a Budafoki Baptista Gyülekezetben dr. Khaled László metodista szuperintendens hirdette Isten Igéjét. Az alkalom különleges pillanata volt, hogy a gyülekezetben gyermekbemutatásra is sor került, az istentisztelet végén pedig közös úrvacsorával ünnepelték a protestáns egységet, baptisták, metodisták, pünkösdiek, evangélikusok és reformátusok. A képen Pataky Albert pünkösdi, Papp János baptista, Khaled László metodista egyházi vezetők, valamint dr. Fischl Vilmos, az Ökumenikus Tanács főtitkára.


Az alábbiakban az elhangzott igehirdetést teljes terjedelmében közöljük.

Joomla templates by a4joomla