• slide00.jpg
 • slide01.jpg
 • slide02.jpg
 • slide03.jpg
 • slide04.jpg
 • slide05.jpg
 • slide06.jpg
 • slide07.jpg
 • slide08.jpg
 • slide09.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg

 

ÜNNEPI KÖSZÖNTÉS ÉS KÉRÉS


Kedves Testvérek!

Napokon belül országszerte ünnepelni fogjuk a világimanapi alkalmat, amelyre idén Zimbabwe asszonyai készítették el a liturgiát. Bemutatkozó soraikból, imádságuk szövegéből fény derül arra, hogy milyen nehézségek között kell élniük mindennapjaikat. Ők mégis Krisztusba vetett optimizmussal tekintenek a jövőjük felé. Az imanapra készülve így bíztatják magukat és a március 6-án rájuk figyelő keresztény közösségeket szerte a világban: „Zimbabwe soha többé nem lesz már ugyanaz!” Áttörésben reménykednek, hogy ez az alkalom hatással lesz majd életükre, befolyásolja majd a politikai döntéshozók gondolkodását. Bizonyosságuk, hogy a tehetetlenségből talpra áll beteg társadalmuk, és ” járhatnak”, sőt Isten elé járulhatnak, aki áldásokat tartogat népük számára.

Imádkozzunk, hogy ez a változás valóban megtörténjen Zimbabwében!

De, könyörögjünk mindazokért az emberekért, akiknek gyógyulásra, szabadulásra van szüksége: bűnökből, testi-lelki terheikből!

Isten áldása legyen a Testvérek imanapi együttlétén!

A hazai világimanapi alkalmat előkészítő ökumenikus Női Bizottság (MEÖT) nevében pedig szeretném kérni azokat a gyülekezeteket, keresztény közösségeket, ahol az alkalmat megtartják, hogy küldjék el néhány mondatos beszámolójukat (ha lehet fotókat is mellékelve) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

Köszönettel vesszük a Testvérek fáradozását, amely egyben segítség a számunkra abban, hogy a világszervezetnek (Nemzetközi Világimanap) elküldhessük országunk jelentését.

MEÖT Női Bizottsága nevében:

B. Pintér Márta ev. lelkész
elnök

 

Laurence Gangloff-nak (WDPIC) a Világimanap elnöknőjének köszöntője


Először is, nagy szeretettel köszöntök minden kedves Testvéremet a 2020-as Világimanapra készülve.

Az alap bibliai textus a 2020-as imanapra, a János evangélium 5. része, melyben Jézus ezt mondja a 38 éve beteg embernek:” Kelj fel, vedd az ágyadat és járj..”. A 38 éve beteg embernek nem volt reménysége. Ott feküdt közel a tó partjához, tudván, hogy esélye sincs arra, hogy a vízben meggyógyuljon. Jézus ezt kérdezte tőle: „Akarsz-e meggyógyulni? Ő nem logikusnak tűnő módon válaszolt: „ Igen, természetesen!”, hanem ehelyett elkezdte először is magyarázni a problémáját, hogy nincs embere, aki segítene neki a vízbe belépni.

A Samáriai asszonynak Jézus az élő vizet adta volna (János 4,10), de ennek az embernek azt mondta:” Kelj fel, vedd… és járj.” (János 5,8)
Párhuzamot kell látnunk a 2020-as Világimanap címe között, amelyet a Zimbabwei asszonyok adtak, és a Józsefhez intézet angyali üzenet között is, melyet a Máté evangéliumában olvashatunk, így hangzik: „Ne félj… (Máté 1,20)” Kelj fel…vedd és menekülj…” (Mt. 2,13)
Lássuk meg a párhuzamot ezekben a bibliai történetekben és napjaink híreiben is. Beirut- tól Hong Kong-ig, Párizstól Betlehemig az emberek az utcán vannak és tüntetnek. Nők és férfiak feketébe öltözve csütörtökönként szolidaritást vállalnak a nőkkel és „NEM” et mondanak a nőket ért erőszakra. Gyermekek és fiatalok állnak az utcán és ordítják „ÁLLÍTSÁTOK MEG A FÖLD SZENNYEZÉSÉT ÉS ÉLJETEK FELELŐSEN”.
Mi a közös ezekben a történetekben? Növekvő szegénység, igazságtalanság , szenvedés és a jövőtől való félelem.

De mi van azokkal, akik nem tudják felemelni a hangjukat? Próbáljunk közel kerülni hozzájuk is és együtt, úgy imádkozni, ahogyan a Zimbabwei asszonyok biztatnak bennünket:


„ A világnak abból a szegletéből, ahol vagyunk felkelünk és járunk.
Mi Isten teremtményeiért felelősek vagyunk.
Segíts, hogy megtanuljuk egymást szeretni;
Adj kegyelmet és bölcsességet, hogy békességteremtőid lehessünk.”

„Ne félj” –fogadjuk most az angyal üzenetét ajándékként. Isten erősítsen meg abban, hogy az Ő békességteremtői lehessünk ebben a bajjal teli, felfordult világban.

Fogadjátok szívből jövő köszönetünket a barátságotokért, elkötelezettségetekért, imádságaitokért és az összetartozás, szolidaritás megéléséért.

Áldást kívánok mindnyájatok életére: Laurence Gangloff, WDPIC elnök

 

2020. január 30.

Angolból fordította: Dr.Domokos Zoltánné, református lelkipásztor, Miskolc

 

 

 

 

 

 2020. 02. 01. Előkészítő konferencia

Plakát letöltése: jpg

 

 

Világimanap 2020 – Zimbabwe

Világimanap előkészítő 2020. február 1., szombat 10:00 óra - MEÖT Székház


Kedves Testvérek!

Tisztelettel és szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Női Bizottságának világimanapi előkészítő konferenciájára.

„Kelj fel és járj!" (Jn 5,2-9)

Az előkészítő időpontja: 2020. február 1., szombat 10:00-15:00

Az előkészítő helyszíne: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3. (MEÖT Székház)

FONTOS! A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az alábbi címeken tudnak:

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Posta: 1117 Budapest, Magyar Tudósok krt. 3.

A 2020-as Világimanap anyaga elérhető és letölthető itt az oldalon!

 

 

 

Szinte teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés, alig lehet ráismerni

A világ egyik leglátványosabb természeti kincsét az eltűnés veszélye fenyegeti.

A globális felmelegedés hatására drámai kiszáradásnak indult a Viktória-vízesés, a Zambézi folyó ikonikus látványossága. A térséget már jó ideje aszály sújtja, így nem kizárt, hogy hamarosan teljesen el is tűnik.

A Sky News szerint míg korábban burjánzó, zöld növényzet ölelte körül a vízesést, most leginkább a száraz sziklákban lehet gyönyörködni a környéken. A lezúduló víz hangját pedig már korántsem lehet olyan távolról hallani, mint korábban.

A Viktória-vízesés Zambia és Zimbabwe határán található. Fénykorában 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon, közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989 óta az UNESCO-Világörökség részeként nemzetközi védelemben is részesül. Kérdés, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy meg is maradjon természeti kincsként.

 Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/

 

Joomla templates by a4joomla